מתוך התקציר:
תחילת התחלובה הינה תקופה קריטית מבחינת ביצועי הפרה, כאשר בפרק זמן זה מתרחשים שינויים מטבוליים משמעותיים אשר משפיעים על היצרנות במהלך כלל התחלובה. קיימת שונות רבה בין פרות במאפיינים הפיזיולוגיים והמטבוליים לאחר ההמלטה, המשפיעים על יעילות צריכת המזון וייצור החלב בכלל התחלובה. בעבודה הקדמית בחנו את העברת הסיגנל של אינסולין ברקמות שומן של פרות לאחר ההמלטה, ונמצא כי רקמות השומן של מחצית מן הפרות הנבדקות לא הגיבו לאינסולין. תת קבוצה זו של פרות נבדלה בכמה מאפיינים מתת הקבוצה המגיבה לאינסולין; ראשית, הפרות שלא הגיבו ברקמת השומן איבדו משקל גוף רב יותר בחודש הראשון לאחר ההמלטה, והירידה במצב הגופני לאחר ההמלטה הייתה גדולה יותר. שנית, תנובות החלב והחמ״מ במהלך 100 הימים הראשונים בתחלובה היו נמוכים יותר בפרות שאיבדו משקל גוף רב לאחר ההמלטה. מכאן, נראה שישנו קשר בין תגובתיות רקמת השומן באיזור בסיס הזנב לאינסולין, לבין מידת הירידה במשקל גוף לאחר ההמלטה ולייצור החלב. אישוש של ממצא זה יאפשר בחינה של סמנים מטבוליים נוספים ברקמת השומן בעזרת שיטות ביואינפרמטיות מתקדמות, אשר מאפיינים תתי אוכלוסיות בעדר החלב ויוכל לשמש ככלי לסלקציה של הפרות המצטיינות בהסתגלותן הפיזיולוגית לייצור חלב.
יעדי ושלבי המחקר: בשנת המחקר הראשונה ביצענו ניסוי בו השתתפו 12 פרות לפני ההמלטה ברפת ההזנה הפרטנית. נלקחו דגימות דם 3 פעמים בשבוע לריכוזי מטבוליטים והורמונים, נתוני צריכת מזון וייצור נאספו ומאזן האנרגיה חושב. ביופסיות מרקמות שומן מאזור בסיס הזנב נלקחו לפני ולאחר ביצוע מבחן העמסת גלוקוז בימים -14 ו-10 לאחר ההמלטה, בפרות אשר נבדלות במידת הירידה במשקל גוף לאחר ההמלטה. ביצענו אנליזות לריכוזי הורמונים ומטבוליטים וניתחנו את השונות בין הפרות בתגובה להמלטה. בשנת המחקר השנייה ביצענו אנליזות של דוגמאות הדם וכן אנליזה פרוטאומית לבחינת סמנים מטבוליים ברקמות שומן של פרות לאחר ההמלטה הנבדלות במידת הירידה במשקל גוף לאחר ההמלטה בשיטת Proteomics. כמו כן ניתחנו נתונים של 92 פרות בוגרות ברפת וולקני בכדי לבחון את האם מידת איבוד משקל גוף בכל תחלובה הינה תכונה פנימית אשר חוזרת על עצמה, ואת הקשר לביצועי פוריות של הפרות בכל תחלובה. בשנת המחקר השלישית ביצענו ניסוי עם 18 פרות ממליטות ברפת וולקני בהן בחנו את הקשר בין ביטוי סמנים ברקמת השומן בפרות לאחר ההמלטה ע"י אנליזה פרוטאומית לבין מדדים מטבוליים ומידת הירידה במשקל גוף לאחר ההמלטה...
מתוך התקציר:
תחילת התחלובה הינה תקופה קריטית מבחינת ביצועי הפרה, כאשר בפרק זמן זה מתרחשים שינויים מטבוליים משמעותיים אשר משפיעים על היצרנות במהלך כלל התחלובה. קיימת שונות רבה בין פרות במאפיינים הפיזיולוגיים והמטבוליים לאחר ההמלטה, המשפיעים על יעילות צריכת המזון וייצור החלב בכלל התחלובה. בעבודה הקדמית בחנו את העברת הסיגנל של אינסולין ברקמות שומן של פרות לאחר ההמלטה, ונמצא כי רקמות השומן של מחצית מן הפרות הנבדקות לא הגיבו לאינסולין. תת קבוצה זו של פרות נבדלה בכמה מאפיינים מתת הקבוצה המגיבה לאינסולין; ראשית, הפרות שלא הגיבו ברקמת השומן איבדו משקל גוף רב יותר בחודש הראשון לאחר ההמלטה, והירידה במצב הגופני לאחר ההמלטה הייתה גדולה יותר. שנית, תנובות החלב והחמ״מ במהלך 100 הימים הראשונים בתחלובה היו נמוכים יותר בפרות שאיבדו משקל גוף רב לאחר ההמלטה. מכאן, נראה שישנו קשר בין תגובתיות רקמת השומן באיזור בסיס הזנב לאינסולין, לבין מידת הירידה במשקל גוף לאחר ההמלטה ולייצור החלב. אישוש של ממצא זה יאפשר בחינה של סמנים מטבוליים נוספים ברקמת השומן בעזרת שיטות ביואינפרמטיות מתקדמות, אשר מאפיינים תתי אוכלוסיות בעדר החלב ויוכל לשמש ככלי לסלקציה של הפרות המצטיינות בהסתגלותן הפיזיולוגית לייצור חלב.
יעדי ושלבי המחקר: בשנת המחקר הראשונה ביצענו ניסוי בו השתתפו 12 פרות לפני ההמלטה ברפת ההזנה הפרטנית. נלקחו דגימות דם 3 פעמים בשבוע לריכוזי מטבוליטים והורמונים, נתוני צריכת מזון וייצור נאספו ומאזן האנרגיה חושב. ביופסיות מרקמות שומן מאזור בסיס הזנב נלקחו לפני ולאחר ביצוע מבחן העמסת גלוקוז בימים -14 ו-10 לאחר ההמלטה, בפרות אשר נבדלות במידת הירידה במשקל גוף לאחר ההמלטה. ביצענו אנליזות לריכוזי הורמונים ומטבוליטים וניתחנו את השונות בין הפרות בתגובה להמלטה. בשנת המחקר השנייה ביצענו אנליזות של דוגמאות הדם וכן אנליזה פרוטאומית לבחינת סמנים מטבוליים ברקמות שומן של פרות לאחר ההמלטה הנבדלות במידת הירידה במשקל גוף לאחר ההמלטה בשיטת Proteomics. כמו כן ניתחנו נתונים של 92 פרות בוגרות ברפת וולקני בכדי לבחון את האם מידת איבוד משקל גוף בכל תחלובה הינה תכונה פנימית אשר חוזרת על עצמה, ואת הקשר לביצועי פוריות של הפרות בכל תחלובה. בשנת המחקר השלישית ביצענו ניסוי עם 18 פרות ממליטות ברפת וולקני בהן בחנו את הקשר בין ביטוי סמנים ברקמת השומן בפרות לאחר ההמלטה ע"י אנליזה פרוטאומית לבין מדדים מטבוליים ומידת הירידה במשקל גוף לאחר ההמלטה...