נגישות
menu      
חיפוש מתקדם
הפקולטה לחקלאות

בהדרכת דר' רון פורת

פירות הדר אינם קלימקטריים. כלומר, תהליך ההבשלה הטבעי של הפרי אינו מלווה בעלייה בקצב הנשימה וייצור ההורמון אתילן. למרות זאת, חשיפה לאתילן ממקור חיצוני משפעלת תהליכים שונים בפרי, ובעיקר זירוז שבירת הצבע החיצוני של הקליפה. "הבחלה" הינה תהליך של חשיפת פרי הדר להורמון אתילן, והיא מיושמת באופן מסחרי לצורך זירוז שבירת הצבע החיצוני של הקליפה, ועל ידי כך מאפשרת את הקדמת עונת הקטיף והשיווק של זנים בכירים אשר ראויים לאכילה אך צבעם החיצוני ירוק. אולם, מלבד יתרונותיו בשיפור מראה הפרי, לתהליך ההבחלה באתילן עשויות להיות גם השפעות שליליות על איכות וכושר השתמרות הפרי, כגון עידוד התפתחות רקבונות, נשירת עוקצים, הזדקנות והופעת פגמי קליפה והצטמקות הפרי. בשנים האחרונות קניינים וצרכנים של פרי הדר מייחסים חשיבות הולכת וגוברת לאיכות הפנימית של הפרי, ובכלל זה לטעמו וערכו התזונתי. זאת שכן, בשוק הגלובאלי קיימת תחרות מתמדת עם מיני פירות רבים ושונים, וכן חלה עלייה במודעות הצרכנים לגבי חשיבות הפרי כמקור חיוני לאספקה של ויטמינים, חומרים נוגדי חמצון, סיבים, מינרלים ועוד. עיקר המחקרים שנעשו עד כה בהקשר לתגובות פרי הדר להבחלה באתילן התמקדו בעיקר בהשפעתו על שבירת צבע הקליפה וכושר אחסון הפרי. אולם, מידת ההשפעה, אם בכלל, של טיפול ההבחלה באתילן על הטעם והאיכות הפנימית של פרי הדר אינה ידועה, וטרם נחקרה עד כה באופן מעמיק. ההנחה הכללית היא שהחשיפה להורמון אתילן מזרזת את שבירת הצבע החיצוני של הקליפה אך כמעט ואינה משפיעה על הטעם והאיכות הפנימית של הפרי. לעומת זאת, עבודות קודמות הראו שחשיפה לאתילן מזרזת את קצב נשימת הפרי, ועשויה להשפיע על תכולתם של מרכיבים ביוכימיים שונים בציפת הפרי וטעמו.

פותח על ידי קלירמאש פתרונות בע"מ -
הספר "אוצר וולקני"
אודות
תנאי שימוש
תגובות פיסיולוגיות, ביוכימיות ומולקולאריות של פרי הדר להבחלה באתילן

בהדרכת דר' רון פורת

פירות הדר אינם קלימקטריים. כלומר, תהליך ההבשלה הטבעי של הפרי אינו מלווה בעלייה בקצב הנשימה וייצור ההורמון אתילן. למרות זאת, חשיפה לאתילן ממקור חיצוני משפעלת תהליכים שונים בפרי, ובעיקר זירוז שבירת הצבע החיצוני של הקליפה. "הבחלה" הינה תהליך של חשיפת פרי הדר להורמון אתילן, והיא מיושמת באופן מסחרי לצורך זירוז שבירת הצבע החיצוני של הקליפה, ועל ידי כך מאפשרת את הקדמת עונת הקטיף והשיווק של זנים בכירים אשר ראויים לאכילה אך צבעם החיצוני ירוק. אולם, מלבד יתרונותיו בשיפור מראה הפרי, לתהליך ההבחלה באתילן עשויות להיות גם השפעות שליליות על איכות וכושר השתמרות הפרי, כגון עידוד התפתחות רקבונות, נשירת עוקצים, הזדקנות והופעת פגמי קליפה והצטמקות הפרי. בשנים האחרונות קניינים וצרכנים של פרי הדר מייחסים חשיבות הולכת וגוברת לאיכות הפנימית של הפרי, ובכלל זה לטעמו וערכו התזונתי. זאת שכן, בשוק הגלובאלי קיימת תחרות מתמדת עם מיני פירות רבים ושונים, וכן חלה עלייה במודעות הצרכנים לגבי חשיבות הפרי כמקור חיוני לאספקה של ויטמינים, חומרים נוגדי חמצון, סיבים, מינרלים ועוד. עיקר המחקרים שנעשו עד כה בהקשר לתגובות פרי הדר להבחלה באתילן התמקדו בעיקר בהשפעתו על שבירת צבע הקליפה וכושר אחסון הפרי. אולם, מידת ההשפעה, אם בכלל, של טיפול ההבחלה באתילן על הטעם והאיכות הפנימית של פרי הדר אינה ידועה, וטרם נחקרה עד כה באופן מעמיק. ההנחה הכללית היא שהחשיפה להורמון אתילן מזרזת את שבירת הצבע החיצוני של הקליפה אך כמעט ואינה משפיעה על הטעם והאיכות הפנימית של הפרי. לעומת זאת, עבודות קודמות הראו שחשיפה לאתילן מזרזת את קצב נשימת הפרי, ועשויה להשפיע על תכולתם של מרכיבים ביוכימיים שונים בציפת הפרי וטעמו.

פרסום מדעי
אולי יעניין אותך גם