תקציר:
התעשיות הנלוות לגידולי הרימון מותירות, לאחר עיבוד מוצרי מזון מהפרי, כמויות גבוהות של פסולת חקלאית עשירה בפנולים וקשה למחזור. נכון להיום, קליפות רימון הן בגדר משאב טבעי לא מנוצל. לקליפות הרימון פוטנציאל הזנתי ובריאותי גדול בהזנת בקר, בשל ההרכב הכימי ונוגדי החמצון שבהן. מחקרים אחרונים הראו כי הפעילות נוגדת החמצון של קליפות רימונים גבוהה לאין שיעור מהפעילות של גרגרי הפרי. חומרים נוגדי חמצון ידועים בהשפעתם המיטיבה על מניעה והקטנה של התפתחות מחלות בבקר בפרט וביונקים בכלל. המחלה השכיחה והכלכלית ביותר בקרב עגלי מפטמה היא קומפלקס מחלות הנשימה (Bovine respiratory disease complex; BRD). ידוע הקשר הנסיבתי שבין התפתחות עקה חמצונית ותחלואה ב- BRD.
תכנית המחקר בקשה לבחון, בטווח הקצר, האם לתוספת של אבקת קליפות רימון מזן "Wonderful" לתחליף החלב, היכולת למנוע את העקה החמצונית הכרוכה בגמילה, ואת הביטויים הפרו-דלקתי. בטווח הארוך, נבחן האפקט המניעתי של הקליפות כתוסף מזוני על הורדת התחלואה בדלקת ריאות ובהגברת קצב הגידול והכשרות של העגלים. תוצאות שנה א' שופכות אור על התועלת, בטווח הקצר, שיש להוספת אבקת רימונים לתחליף החלב ולבליל של עגלי הולשטיין יונקים במניעת העקה החמצונית המתפתחת לאחר הגמילה. בשנה ב' של המחקר החלפנו את האבקה במיצוי מימי של קליפות רימון, אותו נתנו עד שלב הגמילה. לאורך תקופת הינקות מצאנו השפעה מטיבה של מיצוי קליפות הרימון על בריאות העגל, כמו גם על שיפור הפוטנציאל נוגד החמצון של הפלסמה יום לאחר הגמילה, אולם יחד עם זאת (ואולי גם כתלות בסוג התוסף בו השתמשנו), אנו סבורים כי יש להמשיך ולתת את הקליפות גם תקופת זמן של מספר שבועות לאחר הגמילה. בשנה ג' המשכנו להשתמש במיצוי המימי של קליפות הרימון ונוכחנו, עדיין בטווח הקצר, כי התוסף אמנם ממתן את אירועי העקה הכללית של הגמילה, אך אין לו השפעה על התפתחות מצבים דלקתיים. בטווח הארוך, לא נמצאה השפעה מטיבה על כשרות הבשר או על איכות הטבחה. ייתכן כי הסיבה לכך היא התחלת מתן המיצוי בגיל מאוחר יחסית (14 יום).
תקציר:
התעשיות הנלוות לגידולי הרימון מותירות, לאחר עיבוד מוצרי מזון מהפרי, כמויות גבוהות של פסולת חקלאית עשירה בפנולים וקשה למחזור. נכון להיום, קליפות רימון הן בגדר משאב טבעי לא מנוצל. לקליפות הרימון פוטנציאל הזנתי ובריאותי גדול בהזנת בקר, בשל ההרכב הכימי ונוגדי החמצון שבהן. מחקרים אחרונים הראו כי הפעילות נוגדת החמצון של קליפות רימונים גבוהה לאין שיעור מהפעילות של גרגרי הפרי. חומרים נוגדי חמצון ידועים בהשפעתם המיטיבה על מניעה והקטנה של התפתחות מחלות בבקר בפרט וביונקים בכלל. המחלה השכיחה והכלכלית ביותר בקרב עגלי מפטמה היא קומפלקס מחלות הנשימה (Bovine respiratory disease complex; BRD). ידוע הקשר הנסיבתי שבין התפתחות עקה חמצונית ותחלואה ב- BRD.
תכנית המחקר בקשה לבחון, בטווח הקצר, האם לתוספת של אבקת קליפות רימון מזן "Wonderful" לתחליף החלב, היכולת למנוע את העקה החמצונית הכרוכה בגמילה, ואת הביטויים הפרו-דלקתי. בטווח הארוך, נבחן האפקט המניעתי של הקליפות כתוסף מזוני על הורדת התחלואה בדלקת ריאות ובהגברת קצב הגידול והכשרות של העגלים. תוצאות שנה א' שופכות אור על התועלת, בטווח הקצר, שיש להוספת אבקת רימונים לתחליף החלב ולבליל של עגלי הולשטיין יונקים במניעת העקה החמצונית המתפתחת לאחר הגמילה. בשנה ב' של המחקר החלפנו את האבקה במיצוי מימי של קליפות רימון, אותו נתנו עד שלב הגמילה. לאורך תקופת הינקות מצאנו השפעה מטיבה של מיצוי קליפות הרימון על בריאות העגל, כמו גם על שיפור הפוטנציאל נוגד החמצון של הפלסמה יום לאחר הגמילה, אולם יחד עם זאת (ואולי גם כתלות בסוג התוסף בו השתמשנו), אנו סבורים כי יש להמשיך ולתת את הקליפות גם תקופת זמן של מספר שבועות לאחר הגמילה. בשנה ג' המשכנו להשתמש במיצוי המימי של קליפות הרימון ונוכחנו, עדיין בטווח הקצר, כי התוסף אמנם ממתן את אירועי העקה הכללית של הגמילה, אך אין לו השפעה על התפתחות מצבים דלקתיים. בטווח הארוך, לא נמצאה השפעה מטיבה על כשרות הבשר או על איכות הטבחה. ייתכן כי הסיבה לכך היא התחלת מתן המיצוי בגיל מאוחר יחסית (14 יום).