להרכב הליפידי של ממברנות תאי הזרע יש חשיבות מיוחדת עקב השפעתן על תכונות ביופיזיקליות. מחקרים שנעשו בשנים אחרונות, הראו שניתן לשנות את הרכב הליפידי של ממברנות תאי זרע על ידי מתן תוספות מזון המכילות חומצות שומן בלתי רוויות ועל ידי כך להשפיע על מדדי הפוריות של הזכרים . בסדרת ניסיונות בחנו אם ניתן ע"י PUFA
(Poly Unsaturated Fatty Acid) במנה לשנות פרמטרים המשפעים על פוריות של זכרים כמו פרים, איילים, תרנגולי הודו בעלי תכונות זרמה נמוכות ולשפר תכונות חיוביות של הזרמה כמו ריכוז, נפח, ו -Sperm Motility Index) SMI). סידרה של חמישה ניסיונות נעשו במשך שלוש שנות מחקר.
מסקנות כלליות :
הזנת פרים במנה מועשרת בשומן מוגן תרמה לשיפור בחיוניות ובריכוז תאי הזרע, חומצות שומן C:18:0 ו - C:18:1 ירדו בקבוצות שקבלו הזנה ב -PUFA) Poly-Unsaturated Fatty Acic). לעומת זאת חלה עליה בחומצות שומן ארוכות שרשרת DPA ו -DHA, אם כי בסוף הניסוי , DPA ירדו ה -DHA נשארו כמו בקבוצת הביקורת. שינויים אלה יכולים להשפיע על גורמים פיזיקליים כמו נוזליות הממברנות וטמפרטורת מעבר מצב הצבירה של הממברנות.
בניסוי השני הפרים הוזנו עם חומצות שומן לא מוגנת. התוצאות לא היו טובות ומעידות על חמצון בכרס של חומצות השומן. דרך אחרת לשמור על חומצות שומן מחימצון בכרס היא להשתמש בזרעי פשתה . זרעי פשתה לחוצים הם גם מקור לאומגה- 3, בניסוי שבוצע על איילים בדקנו את איכות הזרמה ומצאנו עליה מועטה ביותר בטיב תאי הזרע . מאחר שראינו שיש להגן על חומצות שומן ע"י ייצוב עם מלחי סידן נשאלה השאלה האם בתנאי קיץ ישראלי חומצות שומן נשמרות ומועילות כמו בחורף. התוצאות מראות שבתקופה הראשונה של הניסוי כאשר העונה הייתה עדיין קרה לא חלו הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות עם שני מקורות השומן שונים. אולם בתקופת הקיץ שבו התחלנו לקרר את התערובות קבלנו השפעה גדולה יותר על מדדי הזרע ובעקר על התנועתיות. קבוצת האומגה- 3 (שמן דגים) הייתה טובה פי 1.5 גבוה יותר מאומגה- 6 (שמן סויה). בתקופה השלישית של הניסוי כאשר מדדי הפוריות מתחילים לרדת בגלל גיל תנועתיות הזרע הוכפלה לטובת הקבוצה שקבלה אומגה- 3.
ההשלכות לגבי משק בקר לחלב היא שבהזנה בתוספת חומצות שומן יש לקרר את התערובת בתקופת הקיץ. הניסוי האחרון של תוספת הליפוזומים מראה שתוספת חומצות שומן לזרמה מוסיפה ליכולתם לשרוד טמפרטורות נמוכות. היתרונות בשיטה הזו שכמות חומצות שומן הבאה במגע עם הזרמה הינה מבוקרת, החיסרון שזהו תהליך מעבדתי יותר מורכב ואינו משפיע על כמות תאי הזרע אלה רק על איכותם.
להרכב הליפידי של ממברנות תאי הזרע יש חשיבות מיוחדת עקב השפעתן על תכונות ביופיזיקליות. מחקרים שנעשו בשנים אחרונות, הראו שניתן לשנות את הרכב הליפידי של ממברנות תאי זרע על ידי מתן תוספות מזון המכילות חומצות שומן בלתי רוויות ועל ידי כך להשפיע על מדדי הפוריות של הזכרים . בסדרת ניסיונות בחנו אם ניתן ע"י PUFA
(Poly Unsaturated Fatty Acid) במנה לשנות פרמטרים המשפעים על פוריות של זכרים כמו פרים, איילים, תרנגולי הודו בעלי תכונות זרמה נמוכות ולשפר תכונות חיוביות של הזרמה כמו ריכוז, נפח, ו -Sperm Motility Index) SMI). סידרה של חמישה ניסיונות נעשו במשך שלוש שנות מחקר.
מסקנות כלליות :
הזנת פרים במנה מועשרת בשומן מוגן תרמה לשיפור בחיוניות ובריכוז תאי הזרע, חומצות שומן C:18:0 ו - C:18:1 ירדו בקבוצות שקבלו הזנה ב -PUFA) Poly-Unsaturated Fatty Acic). לעומת זאת חלה עליה בחומצות שומן ארוכות שרשרת DPA ו -DHA, אם כי בסוף הניסוי , DPA ירדו ה -DHA נשארו כמו בקבוצת הביקורת. שינויים אלה יכולים להשפיע על גורמים פיזיקליים כמו נוזליות הממברנות וטמפרטורת מעבר מצב הצבירה של הממברנות.
בניסוי השני הפרים הוזנו עם חומצות שומן לא מוגנת. התוצאות לא היו טובות ומעידות על חמצון בכרס של חומצות השומן. דרך אחרת לשמור על חומצות שומן מחימצון בכרס היא להשתמש בזרעי פשתה . זרעי פשתה לחוצים הם גם מקור לאומגה- 3, בניסוי שבוצע על איילים בדקנו את איכות הזרמה ומצאנו עליה מועטה ביותר בטיב תאי הזרע . מאחר שראינו שיש להגן על חומצות שומן ע"י ייצוב עם מלחי סידן נשאלה השאלה האם בתנאי קיץ ישראלי חומצות שומן נשמרות ומועילות כמו בחורף. התוצאות מראות שבתקופה הראשונה של הניסוי כאשר העונה הייתה עדיין קרה לא חלו הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות עם שני מקורות השומן שונים. אולם בתקופת הקיץ שבו התחלנו לקרר את התערובות קבלנו השפעה גדולה יותר על מדדי הזרע ובעקר על התנועתיות. קבוצת האומגה- 3 (שמן דגים) הייתה טובה פי 1.5 גבוה יותר מאומגה- 6 (שמן סויה). בתקופה השלישית של הניסוי כאשר מדדי הפוריות מתחילים לרדת בגלל גיל תנועתיות הזרע הוכפלה לטובת הקבוצה שקבלה אומגה- 3.
ההשלכות לגבי משק בקר לחלב היא שבהזנה בתוספת חומצות שומן יש לקרר את התערובת בתקופת הקיץ. הניסוי האחרון של תוספת הליפוזומים מראה שתוספת חומצות שומן לזרמה מוסיפה ליכולתם לשרוד טמפרטורות נמוכות. היתרונות בשיטה הזו שכמות חומצות שומן הבאה במגע עם הזרמה הינה מבוקרת, החיסרון שזהו תהליך מעבדתי יותר מורכב ואינו משפיע על כמות תאי הזרע אלה רק על איכותם.