נגישות
menu      
חיפוש מתקדם
תחביר
חפש...
הספר "אוצר וולקני"
אודות
תנאי שימוש
ניהול
קהילה:
אסיף מאגר המחקר החקלאי
פותח על ידי קלירמאש פתרונות בע"מ -
הפריט הזה גנוז
זיהוי מהיר של שלב התפתחות גרעיני חמשת מיני דגן בהקשר להכנת תחמיץ כשר לפסח
חוקר ראשי :
קליין, יהושע
;
.
רז-שלו (הבה), יונית
;
.
חוקר ראשי :
חוקר משני :
חוקרים נוספים :
שורק, פרץ; צוקרמן, אפרים; שאול, אריק; כהן, שלמה
שנה:
2011
מספר תוכנית :
277-0295-10
קרן מחקר:
קרן המחקר למדעי הבקר לחלב ולבשר
תחום :
חקלאות עפ"י התורה
;
.
הממצאים בדוח זה הינם תוצאות ניסוי ואינם מהווים בשום אופן המלצות
קבצים קשורים :
הערות:

 

תקציר:

תוצרי זרעי חמשת מיני הדגן (חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון וכוסמת) הם אסורים באכילה ובהנאה בפסח, היות והם 'חמץ'. כמות הגלוטן בזרע היא אחראית ביחס ישיר לתפיחת עיסות העשויות מקמחי דגן, ולכן ליצירת 'חמץ'. מובא במקורות שזרעים שלא הגיעו לשליש גודלם אינם נובטים, ולכן להלכה הם לא עשויים להיות חמץ כאשר הם באים במגע עם מים. על בסיס זה גופי כשרות קבעו שניתן לקצר מחמשת דגן בנוכחות זרעים שלא עשויים לנבוט, וליצור מזה תחמיץ כשר לפסח.

נכון לעכשיו תקופת "בלתי מחמצת" זו היא משוערכת בכשבוע ימים לאחר פריחת השיבולים. רצוי להרחיב תקופה זאת ובזה להגדיל את כמות המזון הכשר לפסח לפרות. מטרותינו לפתח שיטת קביעה בלתי תלויה, שתעזור למשגיחים בשטח לקבע את כשרותם של השיבולים (עם גרגיריהם) לפסח. בין 7 ל- 20 יום לאחר פריחה מדדנו אורך, רוחב, משקל טרי ומשקל יבש של זרעי חיטה ושעורה. גם קבענו את רמת הגליאדין בזרעים ואת כושר נביטת הזרעים בטרי וביבש בצלחות פטרי ובעציצים.

הערות לעורכים:
בקר
דגניים
הזנת בעלי חיים
התפתחות הצמח
זרעים (בוטניקה)
חיטה
חקלאות על פי התורה
מספוא ומזון לבעלי חיים
פרות (בעלי חיים)
שעורה
עוד תגיות
תוכן קשור
פרטים נוספים
מזהה:
37271
עודכן לאחרונה:
08/11/2023 13:43
תאריך יצירה:
17/09/2018 11:54
דוח מחקר
זיהוי מהיר של שלב התפתחות גרעיני חמשת מיני דגן בהקשר להכנת תחמיץ כשר לפסח
שורק, פרץ; צוקרמן, אפרים; שאול, אריק; כהן, שלמה
277-0295-10
הממצאים בדוח זה הינם תוצאות ניסוי ואינם מהווים בשום אופן המלצות

 

תקציר:

תוצרי זרעי חמשת מיני הדגן (חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון וכוסמת) הם אסורים באכילה ובהנאה בפסח, היות והם 'חמץ'. כמות הגלוטן בזרע היא אחראית ביחס ישיר לתפיחת עיסות העשויות מקמחי דגן, ולכן ליצירת 'חמץ'. מובא במקורות שזרעים שלא הגיעו לשליש גודלם אינם נובטים, ולכן להלכה הם לא עשויים להיות חמץ כאשר הם באים במגע עם מים. על בסיס זה גופי כשרות קבעו שניתן לקצר מחמשת דגן בנוכחות זרעים שלא עשויים לנבוט, וליצור מזה תחמיץ כשר לפסח.

נכון לעכשיו תקופת "בלתי מחמצת" זו היא משוערכת בכשבוע ימים לאחר פריחת השיבולים. רצוי להרחיב תקופה זאת ובזה להגדיל את כמות המזון הכשר לפסח לפרות. מטרותינו לפתח שיטת קביעה בלתי תלויה, שתעזור למשגיחים בשטח לקבע את כשרותם של השיבולים (עם גרגיריהם) לפסח. בין 7 ל- 20 יום לאחר פריחה מדדנו אורך, רוחב, משקל טרי ומשקל יבש של זרעי חיטה ושעורה. גם קבענו את רמת הגליאדין בזרעים ואת כושר נביטת הזרעים בטרי וביבש בצלחות פטרי ובעציצים.

דוח מחקר
אולי יעניין אותך גם