תקציר תוכנית המחקר:
במערכות ניסוי מדעיות נמצאו קליפות רימונים כמזרזות ריפוי של פצעים, מעוררות מערכת החיסון, בעלות פעילות נגד חיידקים פתוגניים, מונעות טרשת עורקים וכמקור עשיר בנוגדי חמצון. לאחרונה מצאנו כי האבסת קליפות רימונים טריות לעגלים במפטמה הביאה לגידול בתוספת המשקל היומית הממוצעת ולעלייה בריכוזי ויטמין E בפלסמה. במקביל פותחה בארץ, שיטה לסחיטה של קליפות רימונים ע״י מיצוי מימי וריכוז שלהם הנותנת מוצר חדש להלן מק״ר (מיצוי קליפות רימונים). במוצר מסחרי זה השתמשנו לאחרונה ברפת מינהל המחקר החקלאי בבית דגן, כתוסף מזון (2% מהמנה) להאבסת שש פרות חלב במשך שלושה שבועות של ניסוי הקדמי. חושב גידול של 7.3% בתנובה החלב של פרות הרימונים בהשוואה לפרות הביקורת. בנוסף, הפעילות נוגדת החמצון של חלב פרות הניסוי עלתה ב 21% בהשוואה לפרות קבוצת הביקורת, מה שעשוי להעיד על הצטברות נוגדי חמצון בחלב. ממצאים אלו מעודדים המשך בחינה במספר רב יותר של פרות ולאורך תקופת זמן ארוכה יותר של יעילות השימוש במק״ר כתוסף תזונתי (פרוביוטיקה) לפרות, ובחינת ריכוזו המיטבי במנה. מטרת המחקר הייתה לבצע אופטימיזציה של השימוש במק״ר להגדלת ריכוז האנטיאוקסידנטים וויטמין E, ולמודולציה של פרופיל חומצות השומן בחלב פרות, ללא פגיעה בתנובת החלב והרכבו. אופטימיזציה של השימוש במק״ר כתוסף להזנת פרות חלב- נבחנה ברפת הפרטנית (10 פרות לטיפול) בשלושה ריכוזים של מק״ר (1%, 2%, ו 4% מהחומר היבש במנה), ובניסוי משקי (100 פרות - 4% מק״ר), תוך שימוש בפרות חלב גבוהות תנובה בהשוואה לביקורת (0% מק״ר). בעבר דיווחנו על שיפור בתנובת החלב כתוצאה מהזנה במק״ר.
התוצאות המובאות בדו״ח זה מצביעות כי ניתן לשפר את הקיבולת נוגדת החמצון של החלב באמצעות הוספת מק״ר לבליל הפרות. שיפור הקיבולת נוגדת החמצון הוא כנראה תולדה של הצטברות של מולקולות פנוליות שמקורן בקליפות הרימונים. בנוסף, גם במקרה של פרות חלב, בדומה למדווח לגבי עגלי פיטום, ניכר כי מק״ר בבליל משפר את ספיגת ויטמין E מהמנה אל נוזלי הגוף, ובמקרה הנוכחי להעלאת ריכוז טוקופרול a וטוקופרול y בחלב. יחד עם זאת, ניכר כי ריכוזי האיזומרים של ויטמין E, המדווחים בדו״ח זה נמוכים מהמצופה, כנראה בשל הצורך לשפר את שיטת המיצוי של הוויטמין מהחלב. בניגוד להיפותזה של המחקר, שימוש במק״ר לא שינה את פרופיל חומצות השומן בחלב. בחינת ההשפעה של תהליך הפסטור על הקיבולת נוגדת החמצון של החלב מלמדת כי לתהליך הפסטור המעבדתי לא הייתה השפעה שלילית על נוגדי החמצון בחלב.
תקציר תוכנית המחקר:
במערכות ניסוי מדעיות נמצאו קליפות רימונים כמזרזות ריפוי של פצעים, מעוררות מערכת החיסון, בעלות פעילות נגד חיידקים פתוגניים, מונעות טרשת עורקים וכמקור עשיר בנוגדי חמצון. לאחרונה מצאנו כי האבסת קליפות רימונים טריות לעגלים במפטמה הביאה לגידול בתוספת המשקל היומית הממוצעת ולעלייה בריכוזי ויטמין E בפלסמה. במקביל פותחה בארץ, שיטה לסחיטה של קליפות רימונים ע״י מיצוי מימי וריכוז שלהם הנותנת מוצר חדש להלן מק״ר (מיצוי קליפות רימונים). במוצר מסחרי זה השתמשנו לאחרונה ברפת מינהל המחקר החקלאי בבית דגן, כתוסף מזון (2% מהמנה) להאבסת שש פרות חלב במשך שלושה שבועות של ניסוי הקדמי. חושב גידול של 7.3% בתנובה החלב של פרות הרימונים בהשוואה לפרות הביקורת. בנוסף, הפעילות נוגדת החמצון של חלב פרות הניסוי עלתה ב 21% בהשוואה לפרות קבוצת הביקורת, מה שעשוי להעיד על הצטברות נוגדי חמצון בחלב. ממצאים אלו מעודדים המשך בחינה במספר רב יותר של פרות ולאורך תקופת זמן ארוכה יותר של יעילות השימוש במק״ר כתוסף תזונתי (פרוביוטיקה) לפרות, ובחינת ריכוזו המיטבי במנה. מטרת המחקר הייתה לבצע אופטימיזציה של השימוש במק״ר להגדלת ריכוז האנטיאוקסידנטים וויטמין E, ולמודולציה של פרופיל חומצות השומן בחלב פרות, ללא פגיעה בתנובת החלב והרכבו. אופטימיזציה של השימוש במק״ר כתוסף להזנת פרות חלב- נבחנה ברפת הפרטנית (10 פרות לטיפול) בשלושה ריכוזים של מק״ר (1%, 2%, ו 4% מהחומר היבש במנה), ובניסוי משקי (100 פרות - 4% מק״ר), תוך שימוש בפרות חלב גבוהות תנובה בהשוואה לביקורת (0% מק״ר). בעבר דיווחנו על שיפור בתנובת החלב כתוצאה מהזנה במק״ר.
התוצאות המובאות בדו״ח זה מצביעות כי ניתן לשפר את הקיבולת נוגדת החמצון של החלב באמצעות הוספת מק״ר לבליל הפרות. שיפור הקיבולת נוגדת החמצון הוא כנראה תולדה של הצטברות של מולקולות פנוליות שמקורן בקליפות הרימונים. בנוסף, גם במקרה של פרות חלב, בדומה למדווח לגבי עגלי פיטום, ניכר כי מק״ר בבליל משפר את ספיגת ויטמין E מהמנה אל נוזלי הגוף, ובמקרה הנוכחי להעלאת ריכוז טוקופרול a וטוקופרול y בחלב. יחד עם זאת, ניכר כי ריכוזי האיזומרים של ויטמין E, המדווחים בדו״ח זה נמוכים מהמצופה, כנראה בשל הצורך לשפר את שיטת המיצוי של הוויטמין מהחלב. בניגוד להיפותזה של המחקר, שימוש במק״ר לא שינה את פרופיל חומצות השומן בחלב. בחינת ההשפעה של תהליך הפסטור על הקיבולת נוגדת החמצון של החלב מלמדת כי לתהליך הפסטור המעבדתי לא הייתה השפעה שלילית על נוגדי החמצון בחלב.