נגישות
menu      
חיפוש מתקדם
הפקולטה לחקלאות

בהדרכת דר' אתי אור, פרופ' שמעון לביא

הגפן הינו גידול המטע הנטוע בהיקף הרחב ביותר בעולם והוא משמש לצריכה טרייה של פרי, לייצור צימוקים ולתעשיית היין. לפיכך, אפיון של גורמים המעורבים בבקרת שלבי התפתחות הגפן השונים הוא בעל משקל רב ככלי להבנה, מחד, ולמניפולציות בעלות ערך כלכלי, מאידך. על בסיס מרכזיות תהליכי הבשלת הגרגר לתעשיית היין מתמקד החלק הארי של המחקר בנושא זה ואילו תהליכי התפתחות אחרים זכו להתייחסות מוגבלת. על מנת להרחיב את הידע לגבי התפתחות החנט הצעיר, שהוא בעל משמעות גדולה על צורתו וגודלו הסופי של הגרגר נבחנה במעבדה השתנות פרופיל הביטוי של הטרנסקריפטום במהלך ההתפתחות הטבעית של החנט הצעיר במשך חודש ממועד החנטה. על רקע שינויים הורמונאליים שהשפעתם על התפתחות הגרגר מוכרת וצפויה בלט ממצא חדשני, שחשף מעורבות אפשרית של פפטיד בשם פיטוסולפוקין שלא תואר קודם בגפן בהתפתחות החנט. על פי הידע שהתבסס בעיקר על מחקר בתרביות אספרגוס ואורז, נראה כי הפפטיד, המכונה פיטוסולפוקין( PSK), הוא בעל פעילות של הורמון צמחי מיטוגני. בהתאמה, נמצאה רמת ביטוי גבוהה של שני גנים ממשפחת הגנים המקדדים לפרקורסור של הפפטיד בחנט הצעיר והיא ירדה במהלך התפתחות החנט. ממצא זה העלה את ההנחה כי לפיטוסולפוקין משמעות ביולוגית בהתפתחות הגרגר בפרט, ובתהליכים התפתחותיים נוספים בגפן ככלל. אפיון השפעותיו של חומר צמיחה חדש בגפן עשוי לטמון בחובו תועלות חקלאיות עתידיות, בדומה לתועלות שפותחו תוך שימוש בג'יברלין, ציטוקינין, אתילן ו- ABA . מסיבה זו התמקד המחקר הנוכחי באפיון משפחת הגנים של PSK בגפן, ובניסיון לבירור תפקידיו של PSK במהלך תהליכי צמיחה של גפן. החידוש במחקר נובע מהעובדה שזהו ניסיון ראשון להרחיב את בסיס הידע לגבי מעורבות הפפטיד בהתפתחות צמח רב שנתי בכלל ובגפן בפרט.

פותח על ידי קלירמאש פתרונות בע"מ -
הספר "אוצר וולקני"
אודות
תנאי שימוש
זיהוי ואפיון בני משפחת הגנים המקודדת לפיטוסולפוקין בגפן ובחינת מעורבותם האפשרית בתהליכי צמיחה והתגובה לעקה

בהדרכת דר' אתי אור, פרופ' שמעון לביא

הגפן הינו גידול המטע הנטוע בהיקף הרחב ביותר בעולם והוא משמש לצריכה טרייה של פרי, לייצור צימוקים ולתעשיית היין. לפיכך, אפיון של גורמים המעורבים בבקרת שלבי התפתחות הגפן השונים הוא בעל משקל רב ככלי להבנה, מחד, ולמניפולציות בעלות ערך כלכלי, מאידך. על בסיס מרכזיות תהליכי הבשלת הגרגר לתעשיית היין מתמקד החלק הארי של המחקר בנושא זה ואילו תהליכי התפתחות אחרים זכו להתייחסות מוגבלת. על מנת להרחיב את הידע לגבי התפתחות החנט הצעיר, שהוא בעל משמעות גדולה על צורתו וגודלו הסופי של הגרגר נבחנה במעבדה השתנות פרופיל הביטוי של הטרנסקריפטום במהלך ההתפתחות הטבעית של החנט הצעיר במשך חודש ממועד החנטה. על רקע שינויים הורמונאליים שהשפעתם על התפתחות הגרגר מוכרת וצפויה בלט ממצא חדשני, שחשף מעורבות אפשרית של פפטיד בשם פיטוסולפוקין שלא תואר קודם בגפן בהתפתחות החנט. על פי הידע שהתבסס בעיקר על מחקר בתרביות אספרגוס ואורז, נראה כי הפפטיד, המכונה פיטוסולפוקין( PSK), הוא בעל פעילות של הורמון צמחי מיטוגני. בהתאמה, נמצאה רמת ביטוי גבוהה של שני גנים ממשפחת הגנים המקדדים לפרקורסור של הפפטיד בחנט הצעיר והיא ירדה במהלך התפתחות החנט. ממצא זה העלה את ההנחה כי לפיטוסולפוקין משמעות ביולוגית בהתפתחות הגרגר בפרט, ובתהליכים התפתחותיים נוספים בגפן ככלל. אפיון השפעותיו של חומר צמיחה חדש בגפן עשוי לטמון בחובו תועלות חקלאיות עתידיות, בדומה לתועלות שפותחו תוך שימוש בג'יברלין, ציטוקינין, אתילן ו- ABA . מסיבה זו התמקד המחקר הנוכחי באפיון משפחת הגנים של PSK בגפן, ובניסיון לבירור תפקידיו של PSK במהלך תהליכי צמיחה של גפן. החידוש במחקר נובע מהעובדה שזהו ניסיון ראשון להרחיב את בסיס הידע לגבי מעורבות הפפטיד בהתפתחות צמח רב שנתי בכלל ובגפן בפרט.

פרסום מדעי
אולי יעניין אותך גם