ילנה גוטמן - המכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה, הפקולטה לחקלאות ברחובות.
זהר כרם - המכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה, הפקולטה לחקלאות ברחובות.
שוקי קנוניץ - מנהל תחום עצי פרי, שה"מ משרד החקלאות.
במסגרת פרויקט השבחת הדרים במינהל המחקר החקלאי פותח זן חדש יחסית. 'עליזה' שמו, תוצר הכלאה בין פומלו 'צנדלר' ומנדרינה 'אורה'. פירות הזן 'עליזה' בגודל של אשכולית, קלים יחסית לקילוף, בעלי טעם מעולה וייחודי, מיציות גבוהה וחסרי זרעים באופן מוחלט. על פי מראה וגודל הפרי, וכיוון שהוא מכיל את הפלבנואיד המריר נרינגין שאופייני לפירות אשכולית, הזן הוגדר כדמוי אשוכלית. לעומת זאת, הזן 'עליזה' מכיל כמות מועטה ביותר של חומרים המצויים באופן טבעי במיץ אשכוליות הקרויים פורנוקומורינים. הפורנוקומורינים הם רעלנים כנגד חיידקים פתוגנים וחרקים המזיקים לצמח. בנוסף, כמה מהם אף רעילים לאדם כאשר הם נצרכים ברמות גבוהות. למרות שרמות הפורנוקומרינים באשכולית אינן רעילות לאדם, הם מעכבים את פעולת האנזים CYP3A שמצוי במעי, וכך מעכבים את הפירוק של תרופות שונות בגוף.
בעבודה הנוכחית נעזר המחקר בספקטרומטר LC-MS כדי לאפיין את רמות הפורנוקומורינים וחומרים המעורבים ביצירתם בזן 'עליזה' בהשוואה לאשכולית 'מארש'. בנוסף, בשני הזנים נבדקה נוכחות החומר נרינגין, האחראי על הטעם המריר האופייני לאשכולית.
ילנה גוטמן - המכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה, הפקולטה לחקלאות ברחובות.
זהר כרם - המכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה, הפקולטה לחקלאות ברחובות.
שוקי קנוניץ - מנהל תחום עצי פרי, שה"מ משרד החקלאות.
במסגרת פרויקט השבחת הדרים במינהל המחקר החקלאי פותח זן חדש יחסית. 'עליזה' שמו, תוצר הכלאה בין פומלו 'צנדלר' ומנדרינה 'אורה'. פירות הזן 'עליזה' בגודל של אשכולית, קלים יחסית לקילוף, בעלי טעם מעולה וייחודי, מיציות גבוהה וחסרי זרעים באופן מוחלט. על פי מראה וגודל הפרי, וכיוון שהוא מכיל את הפלבנואיד המריר נרינגין שאופייני לפירות אשכולית, הזן הוגדר כדמוי אשוכלית. לעומת זאת, הזן 'עליזה' מכיל כמות מועטה ביותר של חומרים המצויים באופן טבעי במיץ אשכוליות הקרויים פורנוקומורינים. הפורנוקומורינים הם רעלנים כנגד חיידקים פתוגנים וחרקים המזיקים לצמח. בנוסף, כמה מהם אף רעילים לאדם כאשר הם נצרכים ברמות גבוהות. למרות שרמות הפורנוקומרינים באשכולית אינן רעילות לאדם, הם מעכבים את פעולת האנזים CYP3A שמצוי במעי, וכך מעכבים את הפירוק של תרופות שונות בגוף.
בעבודה הנוכחית נעזר המחקר בספקטרומטר LC-MS כדי לאפיין את רמות הפורנוקומורינים וחומרים המעורבים ביצירתם בזן 'עליזה' בהשוואה לאשכולית 'מארש'. בנוסף, בשני הזנים נבדקה נוכחות החומר נרינגין, האחראי על הטעם המריר האופייני לאשכולית.