הכנס ה58- של העמותה לזואולוגיה בישראל, ה- 13 ב מרץ 2022,
מוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט , אוניברסיטת תל-אביב
תכולת חנקן בגללים (FN - N Faecal )היא אומדן המקובל ביותר לקביעת המצב התזונתי של מעלי גירה בטבע. זאת, מפני ש-FN נמצא בקשר חיובי עם תכולת האנרגיה והחלבון במזון. אף כי אין עוררים על התועלת של FN בסביבה עשבונית, המצב שונה כאשר עלי שיחים ועצים מהווים שיעור גבוה בדיאטה, מפני שטאנינים שמקורם בעלוות שיחים ועצים קושרים חלבון מהמזון ולאורך מערכת העיכול וגורמים להפרשת חנקן בגללים גבוהה מהצפוי. גורם מסבך נוסף הוא מיחזור חנקן יעיל במיוחד במעלי גירה מדבריים, המפחית תכולת חנקן בגללים. עלווה ופירות של עצי שיטה מהווים חלק ניכר מתזונת הראם הלבן בנגב ובערבה. כדי לבדוק בדוק את השפעת הטאנינים על FN בראמים, ערכנו ניסוי בשלושה ראמים זכרים בחי-בר יטבתה. הראמים הוזנו במגוון מנות שהכילו 3 סוגי שחת (אספסת, בקיה ושיבולת שועל), תערובת ופירות של שיטה סלילנית עתירי טאנינים. אחרי הסתגלות של שבועיים, נאספו ונמדדו ריכוזי טאנינים קושרי פוליאתילן גליקול ( T-b-PEG )בשאריות המזון וגללים, לאומדן הריכוז\הרמה של הטאנינים במנה. המנות הכילו בין 7.6 ל17.1%- חלבון, 2.6 ל 7.1%- טאנינים, והנעכלות של החומר היבש הייתה בין 56.8 ל.68.1%- T-b-PEG בגללים נתן אומדן טוב מאוד של צריכת טאנינים אך רק 40% מהטאנינים הופרשו בגללים. נמצא מתאם חיובי מובהק בין הפרשת N בגללים לבין צריכת T-b-PEG )גרם\יום(, אך לא בין שיעורי N ו-T-b-PEG בגללים. כמו כן, לא נמצא קשר מובהק בין FN לבין תכולת האנרגיה והחלבון במזון. נראה שאכילת טאנינים מגדילה את FN אך יש off-trade בין טאנינים לבין מיחזור חנקן, שגורם לריכוז FN נמוך וקבוע יחסית, ומפחית את הערך של FN כאומדן של איכות התזונה בראמים.
הכנס ה58- של העמותה לזואולוגיה בישראל, ה- 13 ב מרץ 2022,
מוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט , אוניברסיטת תל-אביב
תכולת חנקן בגללים (FN - N Faecal )היא אומדן המקובל ביותר לקביעת המצב התזונתי של מעלי גירה בטבע. זאת, מפני ש-FN נמצא בקשר חיובי עם תכולת האנרגיה והחלבון במזון. אף כי אין עוררים על התועלת של FN בסביבה עשבונית, המצב שונה כאשר עלי שיחים ועצים מהווים שיעור גבוה בדיאטה, מפני שטאנינים שמקורם בעלוות שיחים ועצים קושרים חלבון מהמזון ולאורך מערכת העיכול וגורמים להפרשת חנקן בגללים גבוהה מהצפוי. גורם מסבך נוסף הוא מיחזור חנקן יעיל במיוחד במעלי גירה מדבריים, המפחית תכולת חנקן בגללים. עלווה ופירות של עצי שיטה מהווים חלק ניכר מתזונת הראם הלבן בנגב ובערבה. כדי לבדוק בדוק את השפעת הטאנינים על FN בראמים, ערכנו ניסוי בשלושה ראמים זכרים בחי-בר יטבתה. הראמים הוזנו במגוון מנות שהכילו 3 סוגי שחת (אספסת, בקיה ושיבולת שועל), תערובת ופירות של שיטה סלילנית עתירי טאנינים. אחרי הסתגלות של שבועיים, נאספו ונמדדו ריכוזי טאנינים קושרי פוליאתילן גליקול ( T-b-PEG )בשאריות המזון וגללים, לאומדן הריכוז\הרמה של הטאנינים במנה. המנות הכילו בין 7.6 ל17.1%- חלבון, 2.6 ל 7.1%- טאנינים, והנעכלות של החומר היבש הייתה בין 56.8 ל.68.1%- T-b-PEG בגללים נתן אומדן טוב מאוד של צריכת טאנינים אך רק 40% מהטאנינים הופרשו בגללים. נמצא מתאם חיובי מובהק בין הפרשת N בגללים לבין צריכת T-b-PEG )גרם\יום(, אך לא בין שיעורי N ו-T-b-PEG בגללים. כמו כן, לא נמצא קשר מובהק בין FN לבין תכולת האנרגיה והחלבון במזון. נראה שאכילת טאנינים מגדילה את FN אך יש off-trade בין טאנינים לבין מיחזור חנקן, שגורם לריכוז FN נמוך וקבוע יחסית, ומפחית את הערך של FN כאומדן של איכות התזונה בראמים.